Matcha cake cheese cake

10nn

Have you tried Matcha green tea powder yet? If not, then you are missing a lot! Matcha has a very strong flavor and it is full of healthy benefits. This fine green powder  was used in preparing drinks, but now days Matcha started to be used as flavor in preparing food, cakes and desserts. I think it is the right time for you to try using the matcha powder by trying this cake-cheese cake recipe, which have a triple shot of matcha flavor, sweet, creamy and fluffy, and still considers kind of healthy treat.

I personally drink matcha latte mostly every morning, and I don’t mind of flavoring my food or desserts with it. I made matcha rice pudding before, it was very yummy healthy pudding which starts to be one of the most prepared recipe inside my house. I prepared matcha Japanese cotton cake that I did’t post yet; which had a dreamy flavor with a nice velvet green color, I baked many kind of cupcakes and muffins with match inside, beside of the matcha drinks and shakes.

new4

In this recipe I prepared a non bake cheesecake. I baked the cake and let it cool down, then divided it into two equal halves. To make a perfect shape cake-cheesecake; I used the same baking pan that I baked the matcha cake in, lined it with cling wrap, put the first layer of the cake in the bottom of the pan, then poured the cheesecake batter over it, I finished with the second halve of the cake as a top layer. chilled it over night, next evening me and the family enjoyed it with matcha whipping cream and fresh raspberries.

newnew1

to prepare this recipe just follow the steps bellow,

  • to prepare the cake,

Ingredients:

2 eggs at room temperature

1\4 tsp strong vanilla flavor (you can use one vanilla bean pod instead)

3\4 cup honey (you can use sugar,brown sugar, or maple syrup instead)

1\4 cup canola oil

1\2 cup milk(you can use any kind of milk you prefer )

1 cup cake flour

1 Tsp baking powder

1 Tsp matcha powder

Method,

prepare your baking pan(line it with parchment paper or simply oil it), preheat the oven to 370degrees,

Sift the flour, matcha powder and baking powder together, mix them by a wooden spoon. put the eggs and vanilla flavor inside the mixer bowl and start to mix them until it is a foamy mixture, add the honey, milk and oil, increase the speed a bit until well mixed. Now add the wet mixture to your dry ingredients, using a wooden spoon, fold and mix, until well mixed. pour the mixture inside the baking pan and bake it for about 35 minutes. cool it down and start to prepare the cheesecake batter.

  • To prepare the cheesecake,

1 1\5 blocks cream cheese (340 g)(12 oz)

2 envelops dream whip

1 Tsp matcha powder

1 cup whipping cream

1\4 cup sweetened condensed milk

1 tsp non flavor gelatine

2 Tsp hot water

Method,

Dissolve the gelatin with the hot water and set aside until cool down

Beat cream cheese till smooth at low speed. Add the dream whip powder, matcha powder and mix well in medium speed until smooth. Add the whipping cream, the sweetened condensed milk and the cooled gelatin with keep mixing at high speed until the mixture is thick and creamy.

Use the same pan that you baked the matcha cake in, line it with clink nylon wrap all over inside it with let more extra wrap out of the edges, cut the cake into two halves put the first have in the bottom of the pan now Pour the cheesecake mixture over it then cover the cheesecake layer with the second half and chill overnight.

To prepare the matcha whopping cream,

2 envelops dream whip

3\4 cup whipping cream

1\2 tsp matcha powder

1\4 tsp vanilla flavor

raspberries for garnish and extra matcha powder for dusting

Method,

Mix all ingredients (except the garnish) at a high speed until you have a firm texture whipping cream cool it then cover your cake with it, you can garnish with fresh raspberries and dusting more matcha powder, enjoy.

 

12

 كيك الشاي الاخضر(الماتشا) بحشوة كيكة الجبن بنكهة الشاي الاخضر 

سأقسم طريقة العمل لثلاث خطوات لسهولة القراءه للوصفه،

١- مقادير طبقة الكيك: ( كيكة الماتشا)

٢ بيض بحرارة الغرفه

١/٤ ملعقه صغيره نكهة فانيلا

٣/٤ كوب عسل او اي محلي اخر بتفضليه( سكر او سكر بني او ميبل سيرب)

١/٤ كوب زيت كانولا

١/٢ كوب حليب

١ كوب طحين 

١ ملعقه كبيره مسحوق خبز 

١ ملعقه كبيره بودرة الماتشا 

الطريقه

نجهز قالب خبز الكيك وندهنه، نشغل الفرن حرارة ٣٧٠ فهرنهايت

ننخل المواد الجافه سويا( الطحين، مسحوق الخبز وبودرة الماتشا) ثم نخلطها بواسطه ملعقه خشبيه حتى تختلط جيدا

نضع البيض والفانيلا بوعاء الخلاط ونبداء بخلطه حتى ينتج خليط رغوي نضيف العسل والحليب والزيت ونخلط جيدا 

نضيف خليط المواد السائله الى خليط المواد الجافه ونبداء بتقليب الخليط وخلطه جيدا ، ثم نسكبه بقالب الخبز ونخبزه حوالي ٣٠ دقيقه حتى ينضج، نخرجه ونتركه يبرد حانبا ، نبداء بتحضير خليط كيكة الجبن.

لتحضير خليط كيكة الجبن،

المقادير

١ ١/٢ مقالب جبنه كريميه بحراره الغرفه ( ما يعادل ٣٤٠غم)

٢ مغلف دريم ويب 

١ ملعقه كبيره بودرة الماتشا

١ كوب كريما خفق سائله

١/٤ كوب حليب مكثف محلى

١ ملعقه صغيره جيلاتين بدون نكهه

٢ ملعقه كبيره ماء حامي 

الطريقه

نذوب الجيلاتين بالماء الساحن جيدا ونتركه جانبا يبرد

نضع الجبنه بوعاء الخلاط ونبداء بخلطه حتى يصبح ناعما نضيف الدريم ويب وبودرة الماتشا ونخلط جيدا بسرعه وسط نضيف كريما الخفق والحليب المكثف المحلى والجيلاتين البارد ونبداء الخفق البطئ لمده ١٥ ثانيه ثم ننتقل لسرعه وسط لمدة دقيقه ثم نضع السرعه عاليه ونستمر بالخفق حوالي ٣ دقائق سيتكون خليط ثقيل وكريمي 

الآن نستعمل نفس قالب الخبز اللذي خبزنا فيه الكيكه من قبل نبطنه بنايلون شفاف( اللذي يستخدم لحفظ الاغذيه  ولفها) مع الحرص ان نترك زياده من النايلون على الاطراف. نخضر الكيكة البارده ونقسمها بالنصف عرضيا ، نضع اول جزء ببطن القالب ونصب خليط الجبن كيك فوقها ثم نغطي خليط الجبن بطبقة الكيك الثانيه نغطي القالب بالنايلون اللذي على الاطراف جيدا ونبردها بالثلاجه لليوم الثاني 

لتحضير كريما الماتشا

٢ مغلف دريم ويب

٣/٤ كوب كريما خفق

١/٢ ملعقه صغيره ماتشا

١/٤ ملعقه صغيره نكهة فانيلا

توت احمر وبودرة ماتشا للزينه

الطريقه 

نخفق مكونات الكريما سويا حتى تتكون كريما قوامها جميل نغطي الكيك بالكريما ونزينها بالتوت الاحمر ونرشها ببودرة الماتشا 

new11

صحه وهنا

Leave a comment