Date cake cheesecake

 

date10n

I posted before Cardamom date muffins recipe, which was very yummy and successful. More than one hundred applies to the recipe I received with pictures for the muffins, and many greetings were sent to me for how successful the recipe was. I was so happy and proud of my self, So I thought maybe I can upgrade my recipe to the next level by adding a layer of a date cheesecake in-between two layers of Date cake, and maybe upgraded it more by topping it with coconut raffaello which made this upgraded cake explodes with the most original Arabic flavors, which will never be forgotten taste,and yes, I baked the cake, I prepared the cheesecake,and yes I topped it with the dreamy taste of coconut balls, and I can not describe how these mixed flavors and texture when you have the first bite of it, you just fall in love in the same time and can not resist to eat it all, I am sure you will lick your fork until the last bite 😀

date1n

I made this cake on the honer of my mother in-law birthday, it really made me so happy to see a smile on her old face, with an appreciation look, and what made me the most happy was how much they loved the cake design and the taste.

date2

to prepare this cake just follow the recipe bellow,

Ingredients

  •  for the cake,

1 ½ cup flour
1 tsp cinnamon
1 1\2 tsp baking powder
1\4 tsp baking soda
1 tsp cardamom powder

1 cup of canola Oil
3/4 cup brown sugar
3 eggs

1 cup yogurt 

1 1\4 cup date paste or puree(you can use whole dates take the seed out heat it inside the microwave then place it in your blender with a couple of table spoons water and grind it until paste forms)
1 cup yogurt(you can use butter milk or sour cream instead)

to prepare the cake

set your oven at 350 f , prepare your cake mold(I used a cheese cake mold)

Sift dry ingredient together (the first 5 ingredients )
place the oil and brown sugar in your mixer and start mixing them with the whisk hand until become creamy , add the eggs gradually one at a time with a mixer speed med-high, add dates Puree in batches and mix well.
add the yogurt with the flour mixture(the dry ingredients ) in three batches at low speed mixer, the resulting mixture will be kind of thick, pour it into the  mold then bake it until done. let it to cool completely 

  • For the cheese cake layer,

2 blocks cream cheese (16 oz)

2 envelops dream whip

1\2 cup dates puree 

1 cup whipping cream

1 tsp non flavor gelatine

2 Tsp hot water

Method,

Dissolve the gelatin with the hot water and set aside until cool down

Beat cream cheese till smooth at low speed. Add the dream whip powder, date puree and mix well in medium speed until smooth. Add the whipping cream, and the cooled gelatin with keep mixing at high speed until the mixture is thick and creamy.

Use the same pan that you baked the date  cake in, line it with clink nylon wrap all over inside it with let more extra wrap out of the edges, cut the cake into two halves put the first have in the bottom of the pan now Pour the cheesecake mixture over it then cover the cheesecake layer with the second half and chill overnight.

  • Coconut layer,

1 cup shredded coconuts flakes 

1\4 cup sweetened condensed milk

Method

combine the two ingredients together and pour them over the cake 

To prepare the coconuts balls,

ingredients:

4 cups grated coconut, and some more for garnish

1 cup sweet condensed milk

1\2 tsp cardamom powder

Method,

mix ingredients together until you have a smooth set mixture that is easy to shape

grease your hands and try to shape small balls then dip them with the rest of the grated coconuts , place them in the fridge until it is the time to assemble your cake . enjoy the cake with a cup of coffee or cardamom tea 🙂

date9

لتحضير كعكة التمر اتبعي الخطوات التاليه

كاس ونصف طحين
ملعقه صغيره قرفه
ملعقه ونص صغيره بايكنج باودر
ربع ملعقة بايكربونات الصوديوم
ملعقه صغيره هيل ناعم

كاس زيت
٣/٤ كاس سكر بني
٣ بيضات

كاس وربع تمر مطحون ناعم
كاس لبن زبادي

الطريقه
ننخل المواد الجافه سوا
نبداء بخفق الزيت والسكر البني حتى يصبح خليط كريمي ثم نضيف البيض بالتدريج مع الخفق السريع المستمر نضيف التمر المعجون على دفعات ونخفق جيدا حتى يمتزج الخليط جيدا
نبداء باضافه اللبن مع خليط الطحين على ثلاث دفعات حتى انتهاء الكميات الخليط الناتج يكون ثقيل نضعه بقالب مدهون نضع القالب بفرن محمى ٣٥٠ مسبقا وتخبز حوالي ساعه مع اختبار الاستواء
نتركها تبرد تماما ثم نبردها بالثلاجة لمده ساعتين 

لتحضير خليط كيكة الجبن،

المقادير

١ ١/٢ مقالب جبنه كريميه بحراره الغرفه ( ما يعادل ٣٤٠غم)

٢ مغلف دريم ويب

١ كوب تمر مطحون

١ كوب كريما خفق سائله

١ ملعقه صغيره جيلاتين بدون نكهه

٢ ملعقه كبيره ماء حامي

الطريقه

نذوب الجيلاتين بالماء الساحن جيدا ونتركه جانبا يبرد

نضع الجبنه بوعاء الخلاط ونبداء بخلطه حتى يصبح ناعما نضيف الدريم ويب وتمر مطحون ونخلط جيدا بسرعه وسط نضيف كريما الخفق  اوالجيلاتين البارد ونبداء الخفق البطئ لمده ١٥ ثانيه ثم ننتقل لسرعه وسط لمدة دقيقه ثم نضع السرعه عاليه ونستمر بالخفق حوالي ٣ دقائق سيتكون خليط ثقيل وكريمي

الآن نستعمل نفس قالب الخبز اللذي خبزنا فيه الكيكه من قبل نبطنه بنايلون شفاف( اللذي يستخدم لحفظ الاغذيه ولفها) مع الحرص ان نترك زياده من النايلون على الاطراف. نخضر الكيكة البارده ونقسمها بالنصف عرضيا ، نضع اول جزء ببطن القالب ونصب خليط الجبن كيك فوقها ثم نغطي خليط الجبن بطبقة الكيك الثانيه نغطي القالب بالنايلون اللذي على الاطراف جيدا ونبردها بالثلاجه لليوم الثاني

طبقة جوز الهند ،

1 كوب جوز الهند 

1 \ 4 كوب حليب مكثف

طريقة

نخلط المكونات معا وتصب لهم على كعكة

لتحضير كرات جوز الهند ،

المكونات :

4 أكواب المبشور جوز الهند ، و بعض أكثر للتزيين

1 كوب حليب مكثف الحلو

مسحوق الهيل 1 \ 2 ملعقة صغيرة

طريقة،

نخلط المكونات معا حتى يكون لديك خليط مجموعة السلس الذي هو سهل لتشكيل

تشكيل كرات صغيرة ثم تغمس مع بقية جوز الهند المبشور ، ووضعها في الثلاجة حتى وقت تقديم الكعكة  .  🙂

Leave a comment